Haven en ligplaatsen

vakantiehuisje friesland 2
haven7502-copy
Vakantiepark Friesland

Haven en ligplaatsen midden in Terherne en de Friese Meren

Passanten ligplaatsen

Schepen die Terherne Haven willen aandoen zijn zeker welkom. Voor deze schepen gelden geen criteria, ieder schip kan binnen komen varen. Er kan gereserveerd worden, maar alleen in overleg. De passantenplaatsen zijn aan de linkerkant als je de haven binnenvaart. Over het algemeen is er altijd een havenmeester aanwezig. Hij/zij zal een plek aanwijzen bij binnenvaren. Is de havenmeester toch niet aanwezig? Dan kan het zijn dat de boot een andere plek krijgt toegewezen. Op drukke dagen kan het tevens zo zijn dat er een ander schip langszij komt te liggen.

Als passant kun je je melden bij de receptie op het eind van de haven. Hier betaal je het havengeld en haal  je de sleutel voor het toiletgebouw. Wifi op de haven is voor passanten aan boord gratis. Havengeld kost € 1,40 per meter.

Kadegeld
Wil je even passagieren, boodschappen doen, lunchen, naar het Kameleon eiland, dit is mogelijk. Vanaf 15:00 uur betaald u kadegeld. Dit is tussen de € 3,50 en € 5,00 afhankelijk van de grootte van het schip en de duur dat uw schip in onze haven ligt.

Havenresort Terherne heeft een goed bereikbare haven midden in het dorp. Zoekt u voor uw boot een ligplaats vlak bij het Sneekermeer, dan is onze haven een perfecte locatie. Havenresort Terherne bevindt zich namelijk te midden van de Friese Meren, waar u zo vanaf de Friese wateren naar binnenvaart. De haven van Havenresort Terherne is vanuit heel Friesland goed bereikbaar. Vanaf het Sneekermeer en het Prinses Margrietkanaal even door de brug van de Zandsloot en dan na 200 m ligt u al in de haven. En via Heerenzijl en de Terhernster Poelen is de haven 200 m voor de brug. Het voordeel van Havenresort Terherne is dat u midden in het dorp ligt. De hoofdstraat met supermarkt en vele restaurants is op 5 minuten lopen.

Vaste ligplaatsen klassieke schepen.
De klassieke schepen die bij Havenresort Terherne liggen zijn voor ons heel belangrijk. Zij geven de sfeer in de haven en een beeld van de geschiedenis van de schepen van vroeger. Grofweg zijn het schepen die 50 jaar of ouder zijn en er mooi uitzien. Als uitgangspunt nemen we het type schip dat behoort tot één van de 12 behoudsorganisaties die vallen onder de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) www.fven.nl/. Bent u in het bezit van een klassiek schip en zoekt u een ligplaats? Dan kunt door middel van een mail met een foto van uw schip informeren naar de mogelijkheden bij Havenresort Terherne.

Omschrijving van de haven.
Als u met uw schip binnenvaart ziet u links de Schepenhal waarin een aantal klassieke schepen liggen.  Aan het eind van de haven ligt het zandgele entreegebouw. Hierin is het havenkantoor/receptie ondergebracht. Via de stoere trappen kom je in het mooie en frisse toiletgebouw, met ruime douches en wc’s. Ook is er een wasmachine aanwezig. Passanten zijn altijd zeer te spreken over onze sanitaire voorzieningen en komen graag terug vanwege de schone douches en wc’s. De haven bestaat uit een havenkom met ligplaatsen langs de kade, dus geen boxen. De vaste ligplaatsen, ongeveer 25, zijn voor klassieke schepen. Dit geeft een prachtige sfeer en geen rammelende lijnen tegen de mast.

Zoekt u ook een ligplaats voor uw klassieke schip?         Neem contact op

Kenmerken van de haven en ligplaatsen

Hieronder vindt u alle informatie en specificaties over onze haven en ligplaatsen van Havenresort Terherne.

KenmerkenTarievenExtra's

Vaste ligplaatsen klassieke schepen

 • Jaarplaats
 • Langsligplaats aan steiger of kade
 • Boxen voor de kleinere schepen
 • Stroom en water op de steiger/kade
 • Verwarmd toiletgebouw met wc’s en douches
 • Wasmachine en wasdroger in toiletgebouw
 • Niet elk jaar gegarandeerd dezelfde plaats

Passanten ligplaatsen

  • Alle type schepen
  • Langsligplaatsen aan steiger of kade
  • Stroom en water op de steiger/kade
  • Verwarmd toiletgebouw met wc’s en douches
  • Wasmachine en wasdroger in toiletgebouw
  • Buurman gedogen

Tarieven van de overige faciliteiten zijn:

Faciliteit Tarief faciliteit
Camper € 13,50
Stroom € 1,50 per nacht
Wasmachine € 3,00 per wasbeurt
Droger € 3,00 per droogbeurt
WiFi op de haven gratis
Toeristenbelasting (vanaf 12 jaar) € 1,00 per persoon per nacht

De schepen liggen langs de kade. Gedogen langszij van een ander schip op aanwijzing van de havenmeester.

Onderstaande extra’s zijn bij te boeken:

 • Broodjesservice
 • Ontbijt, € 12,50 p.p. Tot 12 jaar € 9,00
 • Bijboeken havenhuisje met of zonder ontbijt. Informeer naar de mogelijkheden en prijzen.

Veelgestelde vragen:

Zijn er ook havenregels?
We gaan er van uit dat iedereen rekening met elkaar houdt. We willen graag rust vanaf ongeveer 22.30 tot 07.30 uur.
Kunnen we met een valk met een tentje komen?
Met een Valk komen kan altijd, we hebben een grasveldje voor tenten. Ook hier geldt; het is niet voor grote groepen en we houden van stilte op de haven. Wil je uitgaan dan zijn er betere havens en dorpen.
We blijven 2 nachten, de 2e dag komt familie aan boord. Zijn er parkeerplaatsen?
Voor op de haven zijn een aantal extra gratis parkeerplaatsen.
Moet ik een schip langszij gedogen?
Een paar keer per jaar zijn we vol, bijvoorbeeld tijdens de Sneekweek. Op aanwijzing van de havenmeester kan er dan een schip langszij komen.
Kan ik wassen op de haven?
Dat kan zeker. In het toiletgebouw staat een wasmachine (€ 3, – per wasbeurt) en een droger (€ 3, – per droogbeurt). Vloeibaar wasmiddel is ook aanwezig.
Kunnen we bij Terherne Haven ontbijten?
Als u voor 17.00 uur bespreekt serveren we de volgende morgen het ontbijt in de Joustrazaal.

Enkele reacties van varensgasten, die op ons gestemd hebben bij Verkiezing van Jachthaven van het jaar 2014 door De Drait Schepenverhuur:

Gemoedelijk; schoon alle faciliteiten incl. inbegrepen bij havengeld. En de traditionele schepen
Kleinschalig, schoon, fijne douches, mooie omgeving
Der Hafen hat Charakter, ist ruhig, tolle Lage und feine Sanitärräume
Vanwege de locatie, gastvrijheid, voorzieningen, omdat het mooi is en het gerund wordt door ontzettend lieve mensen. Weet alleen maar positieve dingen te bedenken!
Vriendelijk, gezellig, prima voorzieningen, kleinschalig en daardoor veel aandacht voor de passanten. Goed uitgangspunt voor verdere vaarroutes, heel centraal. Het ziet er schoon uit en verzorgd. Leuk ook die combinatie van klassieke schepen en passanten. In alle opzichten een hele goede jachthaven, uitstekend, cijfer: 9
Vanuit deze haven zijn vele wateren te bereiken, overzichtelijk en vriendelijk personeel.

Ook voor uw klassieke schip een vaste ligplek in onze haven?         Neem contact op